Jahodová slast
Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti – jak tomuto receptu přezdívá celá její rodina.
Peče se klasicky na plechu a podle naší posluchačky se po ní vždy doslova zapráší.
Na těsto budete potřebovat:
- 20 dkg mletého cukru
- 20 dkg hrubé mouky
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- hořčicovou skleničku oleje a stejné množství i vlažné vody
- lžíci kakaa
- 1/3 prášku do pečiva
Cukr utřeme se žloutky a postupně přidáme olej, mouku, vodu, kakao, prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků. Těsto pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.
Na jahodovou vrstvu budete potřebovat:
- 15 dkg mletého cukru
- 1/2 kostky másla
- 1/2 kostky tuku
- 1 a půl jahodového pudinku (uvařeného v půl litru vody)
- jahody (čerstvé nebo zmražené)
Máslo a tuk vyšleháme s cukrem, přidáme pudink a nakrájené jahody – množství si upravíte podle chuti. Po upečení natřeme na těsto a polijeme nebo zastrouháme čokoládou. Pak už stačí jen svolat strávníky ke stolu a uvařit si dobrou kávu nebo čaj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.