Připravte si kuře s křupavými s bramboráčky. Je to zázrak na talíři doslova téměř „z ničeho“
Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám prosté struhadlo, trocha cviku a budete za hvězdu. Všichni budou mít boule za ušima. Bramborák nebo také cmunda je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření.
A vzpomeňme také Krkonošské sejkory!
Krajový druh bramboráku, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pečou přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.
My si dnes tuto úžasnou českou klasiku ještě trošku vylepšíme a uděláme si bramboráčky s kuřetem.
Suroviny:
kuřecí prsa, 500 g žampiónů, 1 cibule, 2 pórky, 1 červená kapie, solamyl, olej, sůl, 150 g anglické slaniny, 200 g sýra eidam, bramborákové těsto, petržel a rajče na ozdobení
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji.
Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí, pórkem, kapií a podusíme.
Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy na jednu porci tři kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme v troubě.
Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.
V Německu je rozšířena i sladká varianta bramboráku (Kartoffelpuffer): těsto se připravuje bez česneku a zmíněných koření, bramborák se potírá sladkým jablečným protlakem. Také v Polsku se bramborák (Placek ziemniaczany) jí i na sladko, jen posypaný cukrem, případně politý smetanou. Na Valašsku se připravuje jen ze strouhaných syrových brambor a mouky, za tepla se potře máslem a pocukruje.
Přejeme dobrou chuť!
Související
-
Nejlepší bramborák hledali na slavnostech v Jičíněvsi. Vzdali tak hold bramborám i jejich pěstitelům
Jičíněveská mateřská a základní škola spojila příjemné s užitečným a přispěla k netradičnímu setkání obyvatel obce a okolí, školáků a jejich rodičů, přátel i příznivců.
-
Kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej!
"Anče, Kuba, hajnej!" A chamtivý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství. Krkonošské pohádky zvítězily v roce 2013 v divácké anketě.
-
Kotlety v bramboráku - inovovaná česká klasika
Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám prosté struhadlo, trocha cviku a budete za hvězdu. Všichni budou mít boule za ušima. Bramborák nebo také cmunda j...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka