Mrkvová polévka s tahini
Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.
Budete potřebovat:
- 4 velké sladké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 cibuli
- kousek zázvoru
- ½ lžičky římského kmínu a koriandru
- malý kousek skořice
- ½ lžičky kurkumy
- olivový olej
- 4 polévkové lžíce tahini
- sůl
- citronovou šťávu
- bílý a černý sezam na podávání
Postup:
- Rozehřejeme v hrnci olej a osmahneme celé koření.
- Přidáme jemně nakrájený zázvor a cibuli.
- Až cibule zezlátne, přidáme kurkumu, přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme vodou (těsně nad povrch mrkve).
- Osolíme a vaříme pod pokličkou, až je mrkev úplně měkká.
- Oheň vypneme a polévku rozmixujeme na hladký krém.
- Pokud je potřeba, zředíme polévku vařící vodou.
- Během mixování přidáme tahini a podle chuti – citronovou šťávu.
- Polévku podáváme ozdobenou praženým bílým a černým sezamem, s čerstvým arabským chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka