Martinské podkovy

Husí pečínku jste asi měli včera, svatomartinské víno si dáte dnes a k martinskému menu patří i podkovy nebo rohlíčky, které se pečou na paměť podkov koně sv. Martina.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky

půl kostky droždí

100 g měkkého másla

2 žloutky

asi 8 lžic cukru moučky

asi 200 ml mléka

špetka soli

1 vajíčko na potření

maková náplň (nebo tvarohová, ořechová, povidla)

celý mák na posypání

cukr moučka na závěrečné poprášení

Postup:

  1. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka připravíme kvásek.
  2. Měkké máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek a zbytek mléka. Zaděláme těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout.
  3. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme a postupně vyvalujeme kulaté placky, které rozkrájíme na trojúhelníky, na stranu proti špičce dáme lžičku náplně a stočíme do rohlíčku – do podkovy.
  4. Podkovy naskládáme na plech na pečicí papír, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme nemletým mákem a ve středně předehřáté troubě upečeme do zlatova.
  5. Po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.