Vepřové hambáčky

Zkrátka takoví mladší bratři hamburgeru.

Suroviny:

půl kg  vepřového masa, například z plecka

100 g uzeného masa

2 vajíčka

sůl

pepř

1 cibule

4 stroužky česneku

hladká mouka nebo jemná strouhanka na zahuštění

tuk na smažení

Postup:

  1. Obě masa umeleme, přidáme vejce, utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, pepř a osolíme.
  2. Směs dohustíme moukou nebo jemnou strouhankou, aby se daly tvořit placičky.
  3. V rozehřátém tuku smažíme po obou stranách a odkládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme s oblohou v housce nebo s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Chutnají i za studena.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.