Žemlovka s brusinkami
Místo rozinek brusinky – to je celé kouzlo!
Suroviny:
1 chlebíčková veka
1 tvaroh
1 vejce
2 velká jablka
asi litr mléka
hrst sušených brusinek
2 vanilkové cukry
skořice
trochu cukru
máslo do zapékací mísy
Postup:
- Zapékací mísu vymažeme máslem.
- Tvaroh smícháme s vejcem a vanilkovými cukry, vmícháme sušené brusinky.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Veku nakrájíme na plátky, namáčíme v mléce a skládáme na dno mísy.
- Na to navrstvíme ochucený tvaroh a znovu dáme vrstvu namočených plátků veky.
- Navrstvíme plátky jablek, poprášíme skořicí a zakryjeme poslední vrstvou v mléce postupně namočených plátků z veky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.