Žemlovka s brusinkami

Místo rozinek brusinky – to je celé kouzlo!

Suroviny:

1 chlebíčková veka

1 tvaroh

1 vejce

2 velká jablka

asi litr mléka

hrst sušených brusinek

2 vanilkové cukry

skořice

trochu cukru

máslo do zapékací mísy

Postup:

  1. Zapékací mísu vymažeme máslem.
  2. Tvaroh smícháme s vejcem a vanilkovými cukry, vmícháme sušené brusinky.
  3. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. Veku nakrájíme na plátky, namáčíme v mléce a skládáme na dno mísy.
  5. Na to navrstvíme ochucený tvaroh a znovu dáme vrstvu namočených plátků veky.
  6. Navrstvíme plátky jablek, poprášíme skořicí a zakryjeme poslední vrstvou v mléce postupně namočených plátků z veky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.