Kuřecí paličky na paprice s houbami a rajčaty vás překvapí svou jedinečnou chutí
Kuřecí paličky jsou velmi rozšířenou a levnou komoditou, se sháněním by problém být neměl. Klíčová je propečenost a prakticky samovolný odpad masa od kostí.
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
Kuřecí paličky představují ideální alternativu pro všechny, kteří odmítají s trpělivostí okusovat kuřecí křídla, nebo pracně porcovat maso. A přesto si chtějí pochutnat na kaloricky nenáročné, ale úžasné večeři.
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.
Suroviny:
8 velkých kuřecích paliček , 250g krémových (hnědých) žampionů, nakrájených na plátky, 40g hladké mouky, 1 lžíce mleté uzené nebo sladké papriky, mořská sůl a špetka mletého chilli, 25 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, přepůlené a na plátky, 2 stroužky česneku, na plátky, cukr, 2 x 400g konzerva krájených rajčat, 250ml drůbežího vývaru, 1 bobkový list, 200g zakysané smetany (nejlépe 30%)
Postup:
V kastrolu nebo pekáči rozehřejeme máslo a opékáme na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a odložíme stranou. Do kastrolu přilijeme olej a opečeme na něm cibuli a česnek, až změknou. Přidáme plátky žampionů a mícháme ještě 3 minuty.
Vsypeme trochu cukru, zamícháme a vrátíme kuře, přidáme rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přivedeme k varu.
Přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme doměkka. Odklopíme, zvýšíme teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemníme zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžeme podávat s rýží nebo s noky.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.