Dýňové bramboráky
Oranžová dýně hokaido ozdobí nejen interiér, ale taky jídelníček!
Suroviny:
500 g dýně hokaido – už bez semínek
4 středně velké brambory
1 cibule
3-4 vajíčka
1 šálek polohrubé mouky
1 lžička škrobu
3-4 stroužky česneku
sůl
pepř
sádlo na smažení
Postup:
- Hokaido nemusíme loupat, stačí omýt, vydlabat semínka a nastrouhat. Oloupané brambory také nastrouháme.
- V míse smícháme hokaido a brambory, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vajíčka a promícháme.
- Pak přidáme mouku se lžičkou škrobu, podle chuti osolíme, opepříme a hned v dobře rozehřátém tuku smažíme placičky po obou stranách do zlatova. Odkládáme na papírovou utěrku, aby se odsál tuk. Podáváme buď samostatně, nebo jako přílohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.