Kokosový jablečník
Pracnější, ale jako luxusní rozloučení s prázdninami to stojí za to.
Suroviny:
na těsto: 5 vajíček
5 rovných lžic cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku
na náplň: 4-5 jablek
2 lžíce cukru
mletá skořice
piškoty
kokosová směs: 100 g strouhaného kokosu
3 zakysané smetany s vyšším obsahem tuku
5-6 lžic mléka
1-2 lžíce cukru
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přišleháme mouku s prosátým práškem a vlijeme na pečicím papírem vyložený plech. Upečeme ve středně předehřáté troubě a necháme zchladnout.
- Jablka oloupeme, nadrobno nakrájíme, mírně podlijeme a rozdusíme s cukrem a skořicí. Je lepší, když zůstanou kousky. Jablečnou směs trochu zahustíme piškotovými drobečky.
- V kastrůlku smícháme kokos s mlékem a vaříme za stálého míchání, až se tekutina vyvaří. Osladíme podle chuti a necháme vychladnout. Do studené hmoty vmícháme kysané smetany.
- Na korpus natřeme jablečnou směs, poklademe piškoty a natřeme kokosovou směs. Přes noc necháme proležet v chladu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.