Kokosový jablečník

Pracnější, ale jako luxusní rozloučení s prázdninami to stojí za to.

Suroviny:

na těsto: 5 vajíček

5 rovných lžic cukru

6 lžic polohrubé mouky

1 lžička kypřicího prášku

na náplň: 4-5 jablek

2 lžíce cukru

mletá skořice

piškoty

kokosová směs:  100 g strouhaného kokosu

3 zakysané smetany s vyšším obsahem tuku

5-6 lžic mléka

1-2 lžíce cukru

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přišleháme mouku s prosátým práškem a vlijeme na pečicím papírem vyložený plech. Upečeme ve středně předehřáté troubě a necháme zchladnout.
  2. Jablka oloupeme, nadrobno nakrájíme, mírně podlijeme a rozdusíme s cukrem a skořicí. Je lepší, když zůstanou kousky. Jablečnou směs trochu zahustíme piškotovými drobečky.
  3. V kastrůlku smícháme kokos s mlékem a vaříme za stálého míchání, až se tekutina vyvaří. Osladíme podle chuti a necháme vychladnout. Do studené hmoty vmícháme kysané smetany.
  4. Na korpus natřeme jablečnou směs, poklademe piškoty a natřeme kokosovou směs. Přes noc necháme proležet v chladu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.