Trubičky se šunkou
Nestárnoucí klasika!
Suroviny:
1 listové těsto
200 g šunky
300 ml šlehačky
strouhaný křen
sůl
vajíčko na potření
Postup:
- Listové těsto rozválíme, rozkrájíme na pruhy asi 2,5 cm široké a namotáme je na plechové trubičky. Bývají v různém rozměru, ale vždy na jednom konci trochu zúžené, aby se upečené těsto dalo dobře sesunout.
- Připravené trubičky naskládáme na plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do dobře předehřáté trouby upéci. Necháme vychladnout. Můžeme si je upéci i den předem.
- Šunku jemně umeleme a smícháme se strouhaným křenem.
- Šlehačku ušleháme a vmícháme do ní šunku s křenem.
- Pěnou pak plníme trubičky a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.