Perník z majonézy
Ale nebude to na slano!
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 lžíce polohrubé mouky
1,5 hrnku mléka
tři čtvrtě hrnku cukru
3 lžíce majonézy
1,5 kypřicího prášku do perníku
tuk a mouka na pekáč
případně 2 lžíce kakaa
Postup:
- Smícháme mouky a cukr s kypřicím práškem. Kdo chce tmavší těsto, přidá kakao.
- Do mísy přilijeme mléko, přidáme majonézu a vypracujeme hladké těsto.
- Nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a do středně předehřáté trouby dáme péci.
- Zchladlý perník můžeme ozdobit polevou – citronovou nebo čokoládovou anebo jen pocukrovat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.