Jablka v županu

Nic nového pod sluncem – ale potěší!

Suroviny:

listové těsto

malá jablka

rozinky a ořechy nebo brusinková zavařenina

mletá skořice

strouhanka

cukr

vajíčko na pomazání

Postup:

  1. Těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce – podle velikosti jablek.
  2. Jablka oloupeme a rozkrojíme na půlky, vyndáme jádřinec. Můžeme trochu seříznout vypouklou stranu, aby lépe stála.
  3. Těstové čtverce uprostřed mírně poprášíme strouhankou, položíme na ni půlku jablka, do důlku dáme buď rozinky se sekanými ořechy, nebo lžičku brusinek, podle chuti mírně pocukrujeme a poprášíme skořicí, přeložíme protilehlé rohy k sobě, dobře stiskneme, můžeme si pomoci párátkem.
  4. Připravené zabalené „koláče“ potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do dobře předehřáté trouby (200 stupňů) upéci do zlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.