Makovec s krémem

Namáhavé mletí máku nás nečeká, použijeme mák celý a ušetřenou energii vydáme na přípravu tvarohového krému.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku máku
půl hrnku oleje
3 vajíčka
1 kypřicí prášek
na krém: 750 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
4 lžíce cukru krupice
250 g tučného měkkého tvarohu
2 lžíce másla

Postup:

1. Smícháme sypké přísady na těsto: mouku s prosátým práškem, cukr, mák a pak přidáme mléko, olej a vejce a promícháme. Vlijeme na plech s pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

2. Mezitím si uvaříme hustý pudink ze 750 ml mléka, 4 lžic cukru a dvou sáčků pudinkového prášku. Necháme trochu vystydnout, ale do ještě teplého vmícháme 2 lžíce másla a dáme zcela vystydnout.

3. Do vychladlého pudinku pak zašleháme tvaroh, podle chuti můžeme ještě dosladit cukrem moučkou a hotový krém natřeme na vychladlý upečený makový korpus. Necháme trochu zatuhnout a krájíme na úhledné kousky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.