Surimi salát

Surimi ‒ japonské slovo, které značí mleté maso. Především rybí. My známe hlavně surimi tyčinky, které napodobují maso krabí včetně růžově zbarveného povrchu.

Suroviny:
1 balíček surimi tyčinek
2-3 lžíce majonézy
2 menší cibule
1 lžička hořčice
sůl
pepř
citronová šťáva

Postup:

1. Mražené tyčinky necháme povolit, zbavíme je igelitových obalů a nakrájíme na malé kousky.

2. V míse promícháme s majonézou – opravdu s ní šetříme, není třeba maso utopit.

3. Přimícháme drobně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou a hořčicí. Podáváme s kouskem pečiva nebo uděláme falešné humrové chlebíčky s plátkem citronu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.