Šišky s mákem

Nezklamávající klasika. Ale z nových brambor to nezkoušejte, to radši vezměte zavděk sáčkem se směsí na bramborové knedlíky.

Suroviny:
750-800 g brambor vařených ve slupce
150 g krupičky
100-150 g hrubé mouky
1 lžička bramborového škrobu
1 vejce
sůl
na ozdobu: mletý mák
cukr
vanilkový cukr
máslo

Postup:

1. Dáme vařit osolenou vodu v dostatečně velkém hrnci.

2. Ve slupce uvařené a zcela vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy, posypeme krupičkou a moukou, přidáme škrob a sůl a lehce prohodíme, pak uděláme důlek a vyklepneme do něj vajíčko. Nejprve tupým nožem nahrubo smícháme a pak rukama vypracujeme hladké těsto, které nebude příliš lepit. Podle potřeby můžeme přidat mouku.

3. Z těsta odebíráme kousky, rozválíme je na válečky a ty pak rozkrájíme na stejně dlouhé kousky.

4. Hotové šišky vhazujeme do vroucí vody, lehce vařečkou zvedneme ode dna a bez pokličky vaříme – zhruba za 5 minut by měly být hotové. Raději jednu šišku vytáhneme a vyzkoušíme.

5. Na talíři sypeme mletým mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem. Oblíbená je i varianta s na másle osmaženou strouhankou, smíchanou s cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.