Veleperník s jablky
Chce to velký pekáč nebo množství surovin vydělte dvěma, ale je to škoda, když už tomu věnujete práci, protože tenhle perník jde dobře na odbyt.
Suroviny:
1 kg jablek
500 g hladké mouky
250 g cukru
250 g hery nebo podobného tuku na pečení
1 slazené kondenzované mléko
1 vejce
čtvrt litr mléka
1 kypřicí prášek
kakao
skořice
tuk a mouka na pekáč nebo pečicí papír
Postup:
1. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme i do boků pečicím papírem. Oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka. Můžeme je i nahrubo nastrouhat, ale kostičky dají lepší strukturu.
2. V části mléka zvolna rozehřejeme heru, přilijeme zbytek mléka a kondenzované mléko – směs by měla být jen vlahá. Nakonec v mléce rozmícháme cukr a vejce.
3. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem a skořicí a mléčnou směsí zaděláme těsto, mělo by být tekuté, ale hustší než lívancové. Zamícháme připravená jablka, vlijeme na pekáč a ve středně předehřáté troubě upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.