Slaný závin s houbami
Výhodou je, že můžeme použít i žampiony a ty se dají v regálech supermarketů „nasbírat“ celoročně…
Suroviny:
1 listové těsto
150 g šunky nebo měkkého salámu
200 g žampionů
150-200 g sýra na strouhání
1 malá cibule
sůl
pepř
2 lžíce oleje
případně vajíčko na potření a kmín
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na oleji a přidáme očištěné nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, podusíme a necháme vychladnout.
2. Na mírně pomoučeném válu vyválíme listové těsto na obdélník, poklademe ho plátky šunky, rozprostřeme dušené houby, posypeme strouhaným sýrem a zavineme. Při plnění necháme na širší straně kousek volný, bez náplně, aby se závin dobře uzavřel a náplň nevytékala.
3. Závin dáme na pečicí papír na plechu, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a v dobře předehřáté troubě upečeme.
4. Dá se jíst i studený, ale většinou ani nestihne vychladnout…
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.