Vaječná tlačenka

Příjemné malé občerstvení, které můžete pro hosty nachystat v předstihu – jen ho musíte dobře ukrýt před domácími!

Suroviny:
6 vajec
200 g šunky nebo měkkého salámu
1 sklenička nakládané zeleniny – typ Moravanka, Kunovjanka…
200 g majonézy
1 lžička hořčice
1 cibule
1 sterilovaná okurka
případně půl bujonové kostky
sůl, případně pepř
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku

Postup:

1. Uvaříme vejce natvrdo a zchladíme je.

2. Nadrobno nakrájíme salám, vejce, cibuli, okurku a podle potřeby i scezenou nakládanou zeleninu, pokud je ve větších kouscích. Nálev si slijeme do hrnečku.

3. V míse vše promícháme a vmícháme majonézu s hořčicí. Podle chuti osolíme, případně opepříme.

4. Dáváme-li bujón, rozvaříme asi půl kostky ve 150 ml vody, dolijeme nálevem ze zeleniny a případně tekutinu doplníme podle návodu na sáčku (mělo by být 300 ml), zahřejeme opět k varu, ale nevaříme. Dáváme-li bujón, méně solíme. Rozpuštěnou želatinu necháme trochu zchladnout, pak vlijeme do směsi s majonézou, promícháme a vlijeme do formy srnčí hřbet nebo do mísy vyložené potravinovou fólií. Necháme v chladu ztuhnout.

5. Pomocí fólie tlačenku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme s kouskem pečiva.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.