Košíčky s nugátem
Tak tohle už je „vysoká vídeňská“ v oboru vánočního cukroví…
Suroviny:
125 g hladké mouky
50 g cukru
75 g másla
1 vejce
na špičku nože kypřicího prášku
špetka soli
náplň:
300 g nutely nebo podobného oříškovo - čokoládového krému
200 g lískových oříšků
400 g čokoládové polevy
Postup:
1. Z mouky s kypřicím práškem, z másla, cukru, vejce a špetky soli vypracujeme těsto.
2. Těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka, aby se vešla do papírových košíčků (ty budeme potřebovat později), kolečka naskládáme na plech a v předehřáté troubě upečeme.
3. Vychladlá kolečka vkládáme do papírových košíčků, naneseme na ně mírně rozehřátou nutelu, do každého košíčku vtiskneme tři oříšky a přelijeme čokoládovou polevou. Dáme zatuhnout do chladu.
Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.