Medvědí tlapičky
Medvědí tlapičky, nebo též pracny či pracinky - s těmi je to skoro jako s bramboračkou - kolik rodin, tolik variací, zkuste letos třeba tuto…
Suroviny:
500 g hladké mouky
300 g másla
300 g cukru
150 g mletých vlašských ořechů
asi 2 lžíce kakaa
hřebíček
skořice mletá
citronová kůra i šťáva
Postup:
1. Hřebíček roztlučeme v hmoždíři a prosejeme.
2. Z tuku, cukru, ořechů a mouky zpracujeme těsto, zapracujeme do něj i kakao a koření, trochu strouhané citronové kůry a trochu citronové šťávy. Místo citronu můžeme použít citronové aroma.
3. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme odležet v chladu.
4. Odebíráme menší kusy, vyválíme válečky, odkrajujeme stejně velké kousky a vtlačujeme do formiček. Pro lepší vyklopení se doporučuje formičky jemně vytřít tukem, existují i formičky teflonové nebo silikonové.
5. Ještě teplé tlapky cukrujeme cukrem moučkou, který předem ovoníme vloženým vanilkovým luskem. Stejné těsto můžeme využít i na košíčky nebo plněné ořechy.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.