Cibulový salát
Cibule je malý velký zázrak, má mimořádně dobré účinky na lidské zdraví, dokonce prý prospívá i tím, když pár cibulí necháme na misce v místnosti, kde spíme. Ale největší místo má přece jen v kuchyni…
Suroviny:
250 g cibule
3 lžíce vody
3 lžičky octa
3 lžičky dobrého oleje
1 lžička cukru
sůl – podle chuti
petrželka
Postup:
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a rozdělíme na proužky. Volíme cibuli raději sladší, ne příliš ostrou.
2. Svaříme vodu s octem, cukrem a solí a ještě horkou marinádou přelijeme nakrájenou cibuli.
3. Přikryjeme pokličkou a necháme vystydnout.
4. Do zchladlé cibule přidáme olej, lehce promícháme a ozdobíme petrželkou. Podáváme např. k sekané nebo ke grilovanému masu.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.