Cibulový salát

Cibule je malý velký zázrak, má mimořádně dobré účinky na lidské zdraví, dokonce prý prospívá i tím, když pár cibulí necháme na misce v místnosti, kde spíme. Ale největší místo má přece jen v kuchyni…

Suroviny:
250 g cibule
3 lžíce vody
3 lžičky octa
3 lžičky dobrého oleje
1 lžička cukru
sůl – podle chuti
petrželka

Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a rozdělíme na proužky. Volíme cibuli raději sladší, ne příliš ostrou.

2. Svaříme vodu s octem, cukrem a solí a ještě horkou marinádou přelijeme nakrájenou cibuli.

3. Přikryjeme pokličkou a necháme vystydnout.

4. Do zchladlé cibule přidáme olej, lehce promícháme a ozdobíme petrželkou. Podáváme např. k sekané nebo ke grilovanému masu.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.