Buchta se švestkami

Anebo s jiným ovocem, můžete vyzkoušet variaci i s kyselejšími druhy – například s rybízem nebo angreštem.

Suroviny:
1 a čtvrt hrnku polohrubé mouky
kelímek bílého jogurtu (200 g)
5 lžic třtinového cukru
2 vejce
půl sáčku kypřicího prášku
špetka soli
na drobenku: 2 lžíce cukru
2 lžíce hrubé mouky
1 lžíce másla
vanilkový cukr
skořice
tuk a mouka na plech
švestky

Postup:

1. Švestky rozkrájíme a vybereme pecky.

2. Smícháme jogurt s cukrem, vejci a solí, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a dáme těsto na vymazaný a vysypaný plech. Je-li příliš hutné, přidáme trošku mléka.

3. Na těsto těsně vedle sebe naklademe švestky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a posypeme drobenkou z cukru, mouky a másla. Můžeme využít i švestky konzervované – nejlépe sterilované ve sklenici bez cukru a vody.

4. Upečeme ve středně předehřáté troubě.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.