Makovec
Mák je podivuhodná plodina, lidstvo provází už od 6. tisíciletí př. n. l. Česko ještě v roce 2008 patřilo s téměř 50.000 tun k největším pěstitelům a zároveň i vývozcům, loni už se sklidila zhruba jen polovina tohoto množství.
Suroviny:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
tři čtvrtě hrnku mletého máku
1 prášek do pečiva
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
citronová nebo čokoládová poleva
Postup:
1. Elektrickými metličkami ušleháme vejce a cukr do pěny, přišleháme olej, mléko a nakonec mouku smíchanou předem s mákem a kypřícím práškem.
2. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem) a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme.
3. Vychladlý makovec můžeme polít polevou podle chuti nebo jen pocukrovat. A můžete vyzkoušet i variantu s mákem nemletým.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.