Šlehačkový zákusek
Rozplývá se sice přímo na jazyku, ale bohužel se taky zároveň ukládá do tělesných energetických zásob, ale víte, co se říká – jednou je nikdy…, tak tuhle krásu aspoň jednou vyzkoušejte.
Suroviny:
4 vejce
70 g cukru moučky
2 lžíce kakaa
polohrubá mouka – asi 4 lžíce (váhu vajec dovážíme na 70 g moukou)
na náplň: 2 šlehačky
30 g cukru
lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
na polevu: 70 g hořké čokolády
1 menší lžíce ztuženého tuku
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého pak postupně přišleháváme žloutky střídavě s moukou, smíchanou s cukrem a kakaem.
2. Dáme na pečicí papír na menší plech a v předem středně vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut.
3. Vychladlý upečený plát těsta rozkrojíme na polovinu. Neprořezáváme, jen překrojíme.
4. Jednu šlehačku ušleháme s cukrem a kakaem, natřeme ji na jednu polovinu korpusu. Druhou šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem a opatrně rozetřeme na tmavou vrstvu.
5. Druhou polovinu korpusu potřeme polevou z čokolády rozehřáté ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku, necháme částečně zatuhnout a rozkrájíme na pravidelné kostky, necháme polevu zcela ztuhnout a pak tyto kostky naklademe na první půlku korpusu natřeného šlehačkami a prokrojíme až k podložce.
Dobrou chuť vám přeje Hana Jeřábková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.