Zapečené brambory
Takřka bez konce jsou variace na zapečené brambory – můžete je zapékat s masem, s uzeninou nebo se zeleninou a taky se sýry různého typu – například s nivou…
Suroviny:
1 kg brambor
8 stroužků česneku
150 g nivy
1 kelímek kysané smetany
200 ml mléka
sůl
pepř
tuk a strouhanka na vymazání
Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek nakrájíme na jemné plátky, nivu nastrouháme.
2. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme.
3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a narovnáme plátky brambor, které mírně opepříme a ještě mírněji osolíme, položíme pár plátků česneku a posypeme nivou. Vrstvy opakujeme, končíme bramborami.
4. Zalijeme ochucenou smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka