Hubník

Pokud máte ještě loňské nasušené houby, není problém… Můžete ho zkusit jako variaci k tradičnímu štědrovečernímu kubovi z krupek.

Suroviny:
10 rohlíků
půl litru mléka
2 hrsti sušených hub
půl šálku vývaru
1 velká cibule
4 lžíce krupice
3-4 vejce
česnek
sůl
pepř, případně majoránka
sádlo nebo olej

Postup:

1. Den předem nebo ráno namočené houby ocedíme, nakrájíme a s troškou vývaru podusíme.

2. Nakrájené rohlíky zalijeme mlékem, zatímco nasávají, zpěníme na sádle nakrájenou cibuli.

3. Smícháme rozmáčené rohlíky, podušené houby a zpěněnou cibuli, přidáme krupici, vejce a okořeníme utřeným česnekem, pepřem, majoránkou a podle chutí dosolíme. Vymícháme do hladka.

4. Těsto vlijeme na vymazaný pekáč, pokropíme zbytkem tuku a v předehřáté troubě pečeme asi půlhodiny.