Musaka s lilky

Suroviny: 3 lilky, asi půl kg mletého masa, 2 cibule, 2 vejce, půl hrnku mléka, tuk, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, petrželka.

Postup: Na tuku zpěníme nakrájené cibule, promícháme s mletým masem, osolíme, opepříme a krátce prosmahneme. Lilky nakrájíme na plátky (můžeme předem oloupat), osolíme a necháme chvíli odležet, aby se vypotila hořkost. Pak plátky rychle na rozehřátém tuku opékáme a klademe do vymazaného pekáče. Na lilek dáme vrstvu masa a střídáme do vypotřebování surovin. Při pečení v předehřáté troubě pak podle potřeby lehce podléváme vodou. Zhruba po 20 minutách si rozkvedláme v mléce mouku a vejce, zalijeme lilky na pekáči a ještě 5 minut zapékáme. Podáváme s vařenými bramborami nebo chlebem.

Dobrou chuť vám přeje Blanka Světlíková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.