Sýrový bramborák
Ve Švýcarsku tomu říkají rösti – ale znáte to, co je po jméně, když nám to chutná. A kupodivu ve švýcarském originálu chybí sýr.
Suroviny:
brambory
majoránka
eidam nebo niva
sůl
olej na smažení
Postup:
1. Oloupané brambory nahrubo nastrouháme, okořeníme rozemnutou majoránkou.
2. Nastrouháme sýr. Pokud volíme eidam, můžeme brambory ještě přisolit, pokud jsme zvolili nivu, už nesolíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, na něj dáme tenkou vrstvu strouhaných brambor a 3-4 minuty smažíme. Pak obracečkou opatrně obrátíme, posypeme nastrouhaným sýrem a opečeme opět asi po dobu tří minut – až se sýr na povrchu roztaví. Nezapomeňte na zeleninový salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.