Brynzové pečivo

Kam se hrabou kupované chipsy nebo slané krekry!

Suroviny:
250 g brynzy
250 g hladké mouky
250 g másla (nebo hery)
1 vajíčko
sůl
kmín nebo mletá paprika se špetkou chilli

Postup:

1. Z mouky, brynzy, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, rozválíme na stéblo silně a posolíme, okmínujeme nebo poprášíme mletou paprikou. Pokud použijeme kmín (nebo sezam apod.) válečkem to mírně zatlačíme do těsta. Nebo těsto před posypáním potřeme rozkvedlaným vajíčkem, aby koření lépe drželo.

2. Formičkami vykrájíme drobné tvary nebo jen rádýlkem rozkrájíme na proužky, přeneseme na pečicí papír na plechu a ve vyhřáté troubě upečeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.