Škubánky s mákem
Když si odmyslíte sádlo na omaštění, je to klasické postní jídlo. Ale bez toho sádla to není ono…
Suroviny:
1 kg brambor
asi 13 lžic hladké mouky (ale můžete kombinovat i polohrubou a hrubou)
sůl
sádlo
mletý mák s cukrem
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kusy, zalijeme vodou, aby byly asi 1-2 centimetry potopené. Osolíme, uvaříme.
2. Vodu z uvařených brambor slijeme do kastrolku, budeme ji ještě potřebovat. Brambory zasypeme moukou – někdo používá hladkou, někdo hrubou a existuje i recept, který celkové množství mouky kombinuje – nejdřív brambory poprášíme hladkou, na to dáme vrstvičku polohrubé a končíme vrstvičkou mouky hrubé.
3. Obrácenou vařečkou uděláme do brambor pod moukou několik děr, zalijeme scezenou horkou vodou z brambor – asi tak 2 dl, přikryjeme a necháme propařit.
4. Pak do hladka vymícháme rozšťouchané brambory s propařenou moukou a lžicí namáčenou do rozpuštěného sádla vykrajujeme nočky – škubánky. Na talíři je sypeme mletým mákem s cukrem a ještě můžeme přelít lžicí rozpuštěného sádla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka