Kyprý perník

Tradiční moučník, který můžete pokaždé jinak ozdobit.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky (250 ml)
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1 vejce
1 kypřicí prášek do perníku nebo perníkové koření a kypřicí prášek
2 lžíce kakaa
čokoládová poleva
cukrové barevné zdobení

Postup:

1. V míse smícháme vejce, cukr, mléko a olej – můžeme našlehat elektrickými metličkami.

2. Přisypeme mouku s prosátým kypřicím práškem a kakaem.

3. Těsto vlijeme do hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.

4. Zchladlý perník polijeme čokoládovou polevou, necháme jen chvíli mírně zatuhnout a pak posypeme barevnou cukrovou rýží. Můžeme sypat také strouhaným kokosem nebo zvolit bílou polevu a posypat ji čokoládovou rýží…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.