Kyprý perník
Tradiční moučník, který můžete pokaždé jinak ozdobit.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky (250 ml)
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1 vejce
1 kypřicí prášek do perníku nebo perníkové koření a kypřicí prášek
2 lžíce kakaa
čokoládová poleva
cukrové barevné zdobení
Postup:
1. V míse smícháme vejce, cukr, mléko a olej – můžeme našlehat elektrickými metličkami.
2. Přisypeme mouku s prosátým kypřicím práškem a kakaem.
3. Těsto vlijeme do hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
4. Zchladlý perník polijeme čokoládovou polevou, necháme jen chvíli mírně zatuhnout a pak posypeme barevnou cukrovou rýží. Můžeme sypat také strouhaným kokosem nebo zvolit bílou polevu a posypat ji čokoládovou rýží…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.