Bramborové dalamánky
Zbyly vám brambory? Nevadí, dají se využít na speciální dalamánky!
Suroviny:
500 g hladké mouky
4 vařené studené brambory
1 sáček sušeného droždí
1 lžička soli
asi 200 ml vlažné vody
Postup:
1. Studené brambory nastrouháme na mrkvovém struhadle do mísy, prosypeme moukou se sušeným droždím, osolíme, přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
2. Pak na pomoučeném válu tvarujeme oválné dalamánky, naskládáme je na pečicí papír na plechu, potřeme vodou a v troubě vyhřáté na 185-190 stupňů upečeme – trvá to asi 15 minut.
3. Podáváme s domácími pomazánkami nebo jako přílohu k vydatnější polévce, ke guláši nebo prokrojíme a obložíme plátkovým sýrem, uzeninou a listem salátu a podobně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.