Letní bramborový salát
Do toho vánočního je ještě daleko, tak zkusme odlehčenou variantu.
Suroviny:
1 kg brambor
4 pěkná velká rajčata
1-2 okurky rychlokvašky (náhrada – sterilované okurky) recept zítra
130 g majonézy
1 cibule menší
citronová šťáva
sůl
pepř
špetka cukru
bujonová kostka
případně vařená vejce a pažitka
Postup:
1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce.
2. Druhý den brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do menší mělké misky.
3. Bujonovou kostku dáme rozvařit do 200 ml vody a tímto „vývarem“ zalijeme nakrájené brambory. Necháme asi 30 minut nasáknout.
4. Zatím si nakrájíme okurky a rajčata na kostičky, cibuli nadrobno. Majonézu osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou a špetkou cukru. Vmícháme ji do rajčat a okurek.
5. Nakonec zlehka vmícháme kostky brambor.
6. Zdobit můžeme kolečky vařených vajec a pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.