Rychlokvašky alias močáky

Zní to sice hanlivě, ale mléčně kvašené okurky jsou báječné!

Suroviny:
okurky nakládačky – mohou být přerostlejší
voda
sůl (na 1 litr vody 3 rovné lžíce) (ne mořská a bez přidaného fluoru, jódu)
kopr
vinné listy nebo listy černého rybízu
případně menší nakyslá jablka, pár stroužků česneku nebo chilli paprička, může být i mrkev nebo bobkový list…

Postup:

1. Okurky dobře omyjeme a necháme několik hodin ve studené vodě, nebudou pak hořké. Před naložením je ještě párkrát propíchneme vidličkou, urychlí se tím mléčné kvašení.

2. Svaříme vodu se solí, okurky narovnáme pěkně na těsno ideálně do keramického „sádláku“ nebo do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Pokud máme sklenice, nalijeme zpočátku jen trochu horkého nálevu a po chvíli dolijeme – aby sklenice nepraskly. Můžeme přidat jablko nebo česnek atd.

3. Na povrch dáme listy, aby okurky byly potopené a zakryjeme talířkem. Necháme v místnosti a zhruba do týdne až deseti dnů se nálev zakalí – kvašení proběhlo a můžeme jíst.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.