Šošovicový prívarok
Prívarok je hustý omáčkovitý pokrm ze zeleniny (mrkev, dýně, kedluben…) nebo luštěnin, obvykle se podává jako příloha k masu. Může se jíst i samotný.
Suroviny:
200 g čočky
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 menší cibule
čtvrt litru kysané smetany
sůl
česnek
ocet
Postup:
1. Ráno neloupanou čočku namočíme, na poledne vaříme v neosolené vodě.
2. Ze 2 lžic másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme vodou a vaříme.
3. Do smetany přimícháme 2 lžíce hladké mouky a vlijeme do uvařené čočky, přidáme jíšku s cibulí a ještě krátce povaříme. V závěru ochutíme česnekem utřeným se solí a kápneme octa. Podle chuti dosolíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.