Císařský trhanec

Správně „po vídeňsku“ tedy Kaiserschmarrn. A prý si na něm opravdu císař František Josef rád pochutnával. Zkuste ho i vy.

Suroviny:
5 vajec
150 g polohrubé mouky
3 dl mléka
2 lžíce cukru
hrst rozinek
2 lžíce rumu
sůl
tuk na pánev
vanilkový cukr
malinový sirup nebo omáčka z rozvařeného ovoce (švestky, třešně…)

Postup:

1. Rozinky namočíme do rumu – třeba přes noc.

2. Žloutky našleháme s cukrem, mlékem, prosátou moukou a špetkou soli.

3. Z bílků našleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.

4. Těsto pak naléváme na rozehřátou vymaštěnou pánev v silnější vrstvě než palačinky, necháme chvilku zapéci, pak poházíme rozinkami, dopečeme první stranu a otočíme a dopečeme dozlatova i po druhé straně.

5. Hotovou omeletu roztrháme vidličkami, posypeme vanilkovým cukrem a ještě znovu na pánvi krátce opečeme. Na talíři přelijeme malinovým sirupem nebo přidáme jiné rozvařené ovoce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.