Dršťková polévka
Doptáte se na ni jako na „škembe čorba“ a chutná jinak než ta česká.
Suroviny:
700 g už uvařených drštěk
1 menší cibule
1 červená paprika
1 malý rajský protlak
2-3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
majoránka
1 bobkový list
2 stroužky česneku
zelená petrželka
sůl
50 g ovčího sýra
1 litr vývaru
Postup:
1. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku, opečeme jen krátce, cibule by měla být do sklovita.
2. Zaprášíme moukou, přidáme protlak rozmíchaný s vodou (poměr 1:1), vhodíme uvařené dršťky, zalijeme vývarem, mírně přisolíme, přidáme majoránku a bobkový list a vaříme asi půl hodiny.
3. Petrželku nakrájíme, česnek utřeme a obojí smícháme s ovčím sýrem. Touto směsí pak zdobíme jednotlivé porce polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.