Guláš s rýží

Dobrá gulášová šťáva sluší snad každé příloze – tedy i rýži.

Suroviny:
500 g hovězí kližky
400 g cibule
2-3 lžíce sádla
2-3 stroužky česneku
mletý pepř
mletá paprika – podle chuti směs sladké a pálivé
majoránka
sůl
hladká mouka na zahuštění – ale cibule většinou stačí

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky a na rozpáleném sádle ze všech stran opečeme.

2. Přidáme nakrájenou cibuli, společně s masem osmahneme do růžova, pak poprášíme paprikou, přidáme pepř, majoránku a podlijeme horkou vodou. Dusíme do měkka.

3. Skoro už v závěru přidáme plátky česneku a dodusíme. Podle potřeby šťávu zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě, ale většinou stačí hustotu dodat rozdušená cibule. Také můžete zahustit strouhankou z tvrdého chleba.

4. Jako přílohu volíme rýži, knedlíky, těstoviny nebo krajíc dobrého chleba. Na talíři můžeme guláš ještě ozdobit kolečky syrové cibule a proužky červené papriky.