Makovník
Nespotřebuje ani moc surovin, ani moc práce…
Suroviny:
1,5 hrnku hladké mouky
půl hrnku polohrubé mouky
¾ hrnku mléka
čtvrt hrnku oleje
1 vejce
4 vrchovaté lžíce mletého máku s cukrem
3 vrchovaté lžíce cukru
1 prášek do pečiva
skořice
citronová kůra, případně tuk a mouka do formy
Postup:
1. Smícháme sypké přísady – obě mouky, mák, cukr, prášek, skořici a citronovou kůru.
2. Vedle smícháme mléko, olej a vejce a zalijeme tím sypkou směs, dobře promícháme a vlijeme do silikonové formy na srnčí hřbet nebo na malý vymazaný a vysypaný pekáček a v předehřáté troubě upečeme. Po 30 minutách špejlí zkusíme, je-li těsto propečené a podle potřeby dopečeme.
3. Upečeme do měkka, maso vyndáme na teplý talíř, sos přecedíme nebo rozmixujeme a rozpustíme v něm nakrájený sýr. Touto omáčkou pak přeléváme jednotlivé porce. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.