Makovník
Nespotřebuje ani moc surovin, ani moc práce…
Suroviny:
1,5 hrnku hladké mouky
půl hrnku polohrubé mouky
¾ hrnku mléka
čtvrt hrnku oleje
1 vejce
4 vrchovaté lžíce mletého máku s cukrem
3 vrchovaté lžíce cukru
1 prášek do pečiva
skořice
citronová kůra, případně tuk a mouka do formy
Postup:
1. Smícháme sypké přísady – obě mouky, mák, cukr, prášek, skořici a citronovou kůru.
2. Vedle smícháme mléko, olej a vejce a zalijeme tím sypkou směs, dobře promícháme a vlijeme do silikonové formy na srnčí hřbet nebo na malý vymazaný a vysypaný pekáček a v předehřáté troubě upečeme. Po 30 minutách špejlí zkusíme, je-li těsto propečené a podle potřeby dopečeme.
3. Upečeme do měkka, maso vyndáme na teplý talíř, sos přecedíme nebo rozmixujeme a rozpustíme v něm nakrájený sýr. Touto omáčkou pak přeléváme jednotlivé porce. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.