Vydatná zelňačka
Přesněji řečeno – uzené koleno v zelňačce!
Suroviny:
1 uzené koleno
500 g kysaného zelí
1 mrkev
1 petržel
čtvrtka celeru
1 cibule
1 kelímek kysané smetany
hladká mouka
olej
mletá sladká paprika
pepř
sůl
Postup:
1. Dáme vařit uzené koleno.
2. Když je koleno skoro měkké, přidáme překrájené kysané zelí a nakrájenou zeleninu a dovaříme společně.
3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, pak přidáme mletou papriku a pepř.
4. Vyndáme koleno, ochucenou jíškou polévku zahustíme, dokořeníme podle chuti.
5. Koleno obereme z kosti, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky.
6. Na talíři pak do každé porce přidáme lžíci kysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.