Švédské kuličky
Existuje několik zaručených receptů, tak vyzkoušejte třeba tento – s rajskou omáčkou.
Suroviny:
500 g masa – půl na půl vepřové a hovězí
2 vajíčka
1 menší cibule
asi tři lžíce bramborového škrobu
šálek mléka
trochu mletého nového koření
pepř
mletý zázvor
muškátový oříšek
sůl, případně tuk na smažení
omáčka: 250 g rajského protlaku, 1 velká cibule, půl litru vývaru, 2-3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky cukru, pár kuliček pepře a nového koření, 1 bobkový list, špetka skořice, sůl
Postup:
1. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme koření, zaprášíme moukou, promícháme a přidáme protlak, zalijeme vývarem, podle potřeby dosolíme a asi půlhodiny povaříme. Chuť doladíme trochou cukru.
2. Mezitím do mletého masa přidáme vejce, škrob, mléko, nakrájenou cibuli, koření a sůl. Zpracujeme do hladké hmoty a rukama namočenýma ve vodě tvarujeme menší kuličky.
3. Kuličky buď ze všech stran osmažíme nebo je vložíme do vařící se omáčky a zhruba 15 minut povaříme v ní. Podáváme s těstovinami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka