Jablkové taštičky
Nemusí to být vždycky jen závin!
Suroviny:
450 g hladké mouky
180-200 ml mléka
2 lžíce másla
2 vejce
15 g droždí
1 lžička cukru
sůl
na náplň: jablka – asi 300 g
cukr
skořice
Postup:
1. Z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěné, ale ne horké máslo, špetku soli, 1 vejce, vzešlý kvásek a zaděláme hladké těsto. Dáme v teple zakryté utěrkou kynout.
3. Mezitím si připravíme jablka – oloupeme je a nastrouháme buď nahrubo, nebo na jemné plátky.
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát, vykrájíme větší kolečka, naplníme je jablky, pocukrujeme, poprášíme skořicí a přeložíme napůl. Dáváme na pečicí papír na plech a necháme ještě 30 minut kynout.
5. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.