Vepřové kotlety se zeleninou a houbami
podle paní Mirky
Suroviny:
4 vepřové kotlety bez kosti po cca 120 g
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 cibule
150 – 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
hrst sušených hub, předem namočených
1 lžička mleté sladké papriky
1 feferonka (lze vynechat)
vývar na podlití
1 lžíce polohrubé mouky
150 ml smetany
sůl
najemno nasekaná petrželka
plátky citrónu
Postup:
V rozpáleném oleji z obou stran prudce opečeme kotlety, které jsme předtím naklepali, na okrajích nařízli a osolili. Poté je vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou očištěnou zeleninu. Do tohoto základu vložíme opečené kotlety, lehce je posypeme mletou sladkou paprikou, přidáme namočené houby, najemno nakrájenou feferonku zbavenou zrníček, podlijeme vývarem, zamícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Na závěr pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Pak už jen krátce povaříme. Podáváme posypané petrželkou a ozdobené plátky citrónu.
Vhodná příloha: dušená rýže, žemlový knedlík, moučné noky, těstoviny
4 porce
Celková doba přípravy cca 45 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.