Koláč s rebarborovým krémem
podle paní Mirky
Suroviny:
Na těsto:
3 vejce
1 vanilkový cukr
120 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na krém:
400 g rebarbory
250 g měkkého tvarohu
3 – 4 lžíce krupicového cukru
1 sáček želatiny na dorty
šlehačka podle chuti
Postup:
Celá vejce šleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem do husté pěny. Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy o průměru cca 26 – 28 cm. Než se korpus upeče, připravíme si rebarborový krém. Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky, promícháme ji s cukrem, rozvaříme ji a necháme vychladit. Studenou rozvařenou rebarboru našleháme s měkkým tvarohem.
Na vychladlý korpus stejnoměrně naneseme rebarborový krém a celý povrch polijeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Když želatina ztuhne, nakrájíme na porce. Na závěr můžeme koláč ozdobit ušlehanou šlehačkou.
Celková doba přípravy cca 1,5 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.