Jehněčí maso na víně a česneku
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)
100 g anglické slaniny
1 lžíce sádla
1 cibule
5 stroužků česneku
červené víno na podlití (cca 2 dl)
mletý pepř
sůl
Postup:
Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme sádlo, zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a maso ze všech stran v tuku opečeme. Poté maso vyjmeme a potřeme ho prolisovaným česnekem. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.
Příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá zelenina…
6 – 8 porcí
Celková doba přípravy cca 1,5 - 2 hodiny
Suroviny pro 4 porce:
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka