Nikola Sudová – boulařka světové úrovně z Jablonce nad Nisou

11. březen 2024

Upravený svah sjede skoro každý, ale na boulích umí lyžovat jenom někdo. A jablonecká rodačka Nikola Sudová Matějcová byla v téhle disciplíně světovou špičkou.

Vystudovala sportovní gymnázium a profesionálně závodila dlouhých 15 let. Z osmi světových šampionátů si odvezla dvě medaile. V roce 2005 byla ve Finsku druhá a o čtyři roky později obsadila v Japonsku třetí místo. Ve světových pohárech stála na stupních vítězů třiadvacetkrát.

Zúčastnila se také čtyř olympiád. Na zimních olympijských hrách v Turíně skončila šestá, na té další, která se konala v kanadském Vancouveru, byla horkou kandidátkou na medaili. Měsíc před závodem si ale při tréningu přetrhla vaz v koleni. S ortézou se jí sice podařilo postoupit do finálové části, ale bylo z toho jen 16. místo. V roce 2014 byla v Soči devátá.

Rok nato ohlásila konec kariéry. Bylo jí 33 let. Jako důvod uvedla ztrátu motivace a slabé finanční zázemí. V prosinci 2015 se jí narodil syn. Vdala se a postavila dům v Jizerských horách, který je nedaleko lyžařských svahů.

Nikola Sudová Matějcová nyní pracuje jako manažerka eventů v jablonecké společnosti Sundisk.

autor: Milan Knotek
Spustit audio