Nevzdávám se. Snažím se pomáhat novým válečným uprchlíkům, přibližuje svůj život v Teplicích 30letá Ukrajinka

23. únor 2024 15:00

Jsou to dva roky, co začali obyvatelé Ukrajiny kvůli válce opouštět své domovy. Někteří odjeli do Česka, kde stále zůstávají. Jako třeba 30letá Světlana, specialistka pro reklamu a marketink na sociálních sítích. Uplatnění našla i v Teplicích.

Svetlana Herdová žije v Teplicích rok a půl. S manželem si nejdřív pronajali garsonku. Když sháněli nábytek, objevili na internetu tehdy právě vznikající Centrum humanitární pomoci a s jeho zakladatelku Lucii Beyerovou se dohodli na spolupráci.

Během dalších měsíců se Svetlana rozmluvila se česky a s manželem změnili bydliště. Opravili si byt přímo v budově centra, které vzniklo v bývalém autobusovém nádraží. „Když pracuješ v centru humanitární pomoci, je dobré být rychle v práci – něco se může stát kdykoliv,“ pochvaluje si nové bydlení.

V Teplicích si už 30letá Svetlana i její manžel našli přátele – plánují se tu usadit a založit rodinu. Stále ji ale trápí, že její rodiče a babička zůstali na Ukrajině. „Babička řekla, že chce zemřít ve své zemi. Rve mi to srdce, duši,“ krčí rameny. Každý den proto zjišťuje, jestli jsou u nich doma v Záporoží všichni v pořádku.

Spustit audio

Související