Netradiční vánoční ozdoby

23. prosinec 2014

Ozdobit si vánoční stromeček skleněnými ozdobami vás může přijít dost draho. Na Českolipsku se jedna malá skleněná ozdoba prodává za zhruba 130 korun. Pokud na nich ale netrváte, máme tip jak si stromek ozdobit podstatně levněji. Chce to jen trochu času a šikovné ruce.

Bohumila Bartošová z České Lípy každý rok dělá jiné ozdoby. Letos se rozhodla pro ty ze stuh. Zdálky vypadají jako skleněné. Jsou ale dělané z polystyrenových koulí.

„Jsou na nich stuhy, které jsou zvláštně naskládané. Je to skládané do tvarů, které připomínají hvězdičky, některé mohou připomínat i vzor vánočního stromku. Každý si může vytvořit vzor, jaký se mu líbí a použít takové barvy, které se mu hodí do interiéru,“ vysvětluje Bohumila Bartošová, která není ve výrobě vánočních ozdob nováčkem. V minulosti už dělala třeba ozdoby z vizovického pečiva.

Výroba ozdob ze stuh

Výroba těchto ozdob je hodně o geometrii a skládání. Trochu to připomíná skládání origami. Používá k tomu i čtyřiceticentimetrové pravítko a všechno měří.

Originální, a navíc levnější!

„Ty kuličky jsou různých velikostí. Ta o průměru devět centimetrů vyjde kolem 50 korun už hotová se vším všudy. Ty náklady se dají ještě snížit tím, že místo stuh použijete různé zbytky látek.“

Výroba ozdoby je pro Bohumilu Bartošovou skoro rutina. Jen si nakreslí střed a kolem něj dává v polovině přeložené stuhy. Ty uspořádá do pravidelných obrazců. Postupně se přidávají další stuhy, většinou přeložené tak aby vytvořily trojúhelník. Kupí se to vrstva po vrstvě. Špendlíky je přichycuje ke kouli. Musí mít i malou hlavičku. Tak se postupuje až k obvodu a stejný postup se děla z druhé strany koule. Tam, kde se vzor setká, se po obvodu dává stuha, která spoje zakryje.

Ozdoby ze stuh B. Bartošové

„Čím kratší špendlík tím lepší. Jde i o to aby byl ostrý. Jinak na tom necháte ruce. Menší hlavička se lépe schovává, aby to na tom vzoru nebylo vidět.“

Jak vyrobit takové ozdoby viděla na internetu a učila se je vyrobit systémem pokus - omyl. I když se ozdoby líbí, nepřemýšlela o tom, že by si jejich výrobou přivydělala.

„Dělám to proto, že mě to baví a líbí se mi to. Těší mě, když se to líbí ostatním lidem. Já to dělám pro zábavu.“

Příští rok by chtěla zkusit udělat slaměné ozdoby nebo háčkované zvonečky.

Spustit audio