Nepečený makový cheesecake
V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.
Jednou z našich dnešních ingrediencí je také mák. Řadí se k nejzdravějším rostlinám světa. A to i přesto, že z některých jeho odrůd se dají získat drogy. Jeho historie sahá až do starého Egypta. Pokud ho do jídelníčku zařazujeme pravidelně, pak prospívá našim kostem, posiluje svalovou a nervovou soustava a příznivě působí i na paměť. A funguje například také proti stresu, depresím či nespavosti.
Budete potřebovat:
na korpus:
- 200 g sušenek (dobré jsou třeba lotusky)
- 80 g másla
na náplň:
- 1 vaničku tučného tvarohu
- 1 kelímek mascarpone
- 1 kelímek šlehačky (30%)
- 2 bílé čokolády
- 6 lžic mletého máku (může být i více)
na ozdobu:
- švestková povidla jako ovocná ozdoba, případně jiné oblíbené ovoce (můžete vynechat)
Postup:
- Nejprve si rozmixujeme sušenky, poté je zalijeme rozpuštěným máslem.
- Dortovou formu (s odnímatelným krajem) vyložíme pečícím papírem a směs ze sušenek a másla napěchujeme pěkně na dno.
- Pak si ve šlehačce rozpustíme čokoládu. Je dobré na to použít vodní lázeň.
- Následně v mixéru vyšleháme mascarpone s tvarohem.
- Do toho přidáme rozpuštěnou čokoládu se šlehačkou a nakonec i mák.
- Směs pak nalijeme do dortové formy na připravené sušenkové dno.
- Necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne.
- Ozdobíme povidly či jiným ovocem.
Související
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
-
Kukuřičná kaše
V pátečních apetýtových receptech pro vás opět vybíráme nějakou tu bezmasou pochoutku. Hlavní ingrediencí bude tentokrát kukuřice.
-
Pudinková buchta
Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka