Neobvykle mnoho alergických reakcí po vosím bodnutí evidují záchranáři v Ústeckém kraji

5. září 2024 08:57

Záchranáři v Ústeckém kraji ošetřili o letošních prázdninách zhruba 16 500 lidí. Ve srovnání s loňským létem to je zhruba o 1500 případů víc.

Letní měsíce jsou obvykle podle mluvčího krajské záchranky Prokopa Voleníka z pohledu záchranářů charakteristické vyšším počtem úrazů při dopravních nehodách a při sportu. Letos ale podle něj výrazně přibyly taky alergické reakce po bodnutí blanokřídlým hmyzem, nejčastěji vosou.

Za dva měsíce záchranáři ošetřili 624 pacientů s alergickou reakcí – to je o 370 případů víc než během loňských prázdnin, kdy to bylo 254 lidí.

Letos ošetřili v průměru každý den10 pacientů s alergickou reakcí. K některým musel pro špatnou dostupnost nebo složitý terén vzlétnout vrtulník.

Záchranáři v Ústeckém kraji také zasahovali u 50 pacientů s velmi vážným úrazem. Nejčastější příčinou byly dopravní nehody, včetně nehod motorkářů, cyklistů nebo pádů z výšek.

Specifickým úrazem pro letní měsíce je tonutí. Letos krajští záchranáři jeli k devíti případům, to je o jeden víc než loni.

Podle mluvčího Prokopa Voleníka vyjížděli záchranáři také k lidem s cévní mozkovou příhodou. Do specializovaných center pro léčbu cévní mozkové příhody transportovali téměř 200 pacientů. Víc než 90 lidí s akutním infarktem pak přepravovali na specializované kardiologické pracoviště. V porovnání s loňskými prázdninami jich bylo o sedm míň.

Spustit audio

Související